Nyitó lap

A Fordított Ozmózis (RO = Reverse Osmosis) rendszereknek szűrési alapelve:

 

A baktériumok mérete 0,2-1 mikron, a vírusok mérete 0,01 mikron,
a Fordított Ozmózis membrán szűrő nyílása: 0,0001 mikron.

A Fordított Ozmózissal működő víztisztító membrán olyan szűrőnek fogható fel, amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer, a vírusok 100-szor nagyobbak.
Az Ozmózis membránszűrő öntisztító, nem halmozódnak fel a szennyeződések, mint egy átfolyó rendszerű vízszűrőben.

Mi nem állítjuk, hogy a Háztartási Ozmózis hiperszűrő készülék minden létező anyagot eltávolít a vízből, - ( bár az alapelv szerint ez lehetségesnek látszik! ) - de a tudomány jelenlegi állása szerint, ma a kereskedelemben kapható háztartási ivóvíz tisztítási technológiák közül (aktív szenes szűrők, szálas szűrők, ioncserélők, desztillálók, tisztító kancsók stb. ) a leghatékonyabbak: a Reverzális Ozmózis elve alapján működő víztisztító berendezések.
Ezek a készülékek nem csak közismert, hanem a  hatóságok által ma még vizeinkben nem keresett, de ártalmasnak tűnő sokféle anyagokat is a lehetséges legnagyobb hatékonysággal távolítják el!

Ozmózis elmélet: Oldószer ( általában víz ) diffúziója félig áteresztő rétegen keresztül.

A féligáteresztő hártyák olyan résekkel rendelkeznek, amelyek csak bizonyos mérethatár alatti részecskéket engednek át ( pl. vízmolekulákat, de a vízben lévő szennyeződéseket nem) így a nagyobb molekulák diffúzióját akadályozzák, míg a kisebbekét nem.

Fordított Ozmózis: Ha zárt rendszerben nyomást gyakorolunk az oldatra, akkor az oldószer, vagyis a tiszta víz fog csak átlépni a hártyán a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú „szennyezett” folyadék eltávozik. Ezzel az eljárással lehet sótalanítani a tengervizet is.

A Fordított Ozmózis akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az anyagok koncentrációkülönbsége, annál nagyobb az Ozmotikus nyomás.

A Fordított Ozmózis során az oldószer, -pl. tiszta víz- áramlik külső nyomás hatására a félig áteresztő rétegen keresztül. A magasabb koncentrációjú oldatból -szennyezett víz-, az alacsonyabb koncentrációjú felé- tisztított víz.

A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A víztisztításnak ez a módja minden eddiginél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan  a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

Az RO (Reverzális Ozmózis) berendezés működési elve:

A háromszorosan (5 mikronos, aktívszén, 1 mikronos szűrők) előszűrt vizet az Ozmózis membránházba juttatjuk és a speciálisan szerelt, felcsévélt membránok közé jut. Itt a szennyezett víz kettéválik a következőkre:

Permeátum: A tiszta víz, mely a membránon átjutva nyomását veszítve spirál alakban a központi csövön összegyűlve szabad kifolyással távozik a tartályba, vagy a felszerelt csapon.

Koncentrátum: A membrán felületén palástirányban végigszaladó, szennyeződésben egyre nagyobb töménységű víz, a belépőhöz hasonló nyomáson a membrán túloldalán távozik a szenyvíz csatorna lefolyójába bekötött vezetéken.

A Reverz Ozmózis technológia olyan szűrőnek fogható  fel, melynek nyílása 0,0001mikron a baktériumok nagyságrendjénél 1000-szer, a vírusokénál, pedig 100-szor kisebbek, így azok nem tudnak átjutni, visszamaradnak és a koncentrátummal eltávoznak az ivóvízből.  

Milyen szennyező anyagokat távolít el a Fordított Ozmózis Víztisztító?

Az RO eljárással a következő anyagokat tudjuk a vízből kiváló eredménnyel eltávolítani:

·        Nazirium

·        Arzén

·        Kadmium

·        Kálium

·        Szulfátok

·        Keménység(Ca)

·        Nitrátok

·        Kloridok

·        Fekália bacilusok

·        Vírusok

·        Protozoa ciszták

·        Organikus anyagok

·        Trihalometánok, Trihaloetilén

·        Klór

·        Mérgek

·        Anyag szedimentáció

·        Szín és íz

·        Azbeszt

A berendezés, a következő szűrőtípusokkal rendelkezik:  
PP előszűrők:. A különböző szemcsenagyságú szűrők, különféle ásványi anyagok szűrését végzik. A mi berendezésünkben kétféle található, egy 5 mikronos és egy 1 mikronos.

Aktív szénszűrők:  Az aktív széntöltet adszorpcióval eltávolítja a klórt  és a szerves , továbbá az íz és szagrontó anyagokat. Ha a töltet telítődik, cseréje szükséges.

RO Fordított Ozmotikus szűrő:  A 0,0001 mikron nyílású membrán egy csőre tekercselve a zárt hengerbe kerül, ahová a kezelendő vizet nyomással bepréselik AZ RO membránokon áthaladó előkezelt, ám még mindig nagy sótartalmú víz kettéválik permeátumra és koncentrátumra. A permeátum ( sótlan víz ) a membránokon átjutva szabad kifolyással távozik, míg a koncentrátum ( tömény oldat ) a szennyvízbe jut.

Ásványi anyag visszapótló patron: A megtisztított permeátumot előre meghatározott mennyiségű ásványi anyaggal látja el. A kellemes jó ivású víz miatt.  
Az utósózó által pótolt só mennyiség az alábbiak szerint alakul:

Ca2+ 34mg/l                 Co+2-   10 mg/l

Mg  2+  12mg/l                  So42-     0.3 mg/l

Na+ 22mg/l                    CI       0,8 mg/l

K+  8,5 mg/l                   F-        0,06 mg/l

Opciósan felszerelhető Ultraibolya csírátlanító: A vízben előforduló mikroorganizmusokat elpusztítja vegyszerek hozzáadása nélkül Működése: A berendezésben található lámpa UV sugárzást bocsát ki, melynek hatására a vízben található baktériumok, vírusok gombák, algák és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak.

A Fordított Ozmózis szűrők működési elve: Az Ozmózis jelenség Az Ozmózis egy spontán oldószer áramlási folyamat egy félig-áteresztó membránon (semipermeable membrane) keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Az Ozmózis oka az Ozmotikus nyomáskülönbség amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás.

A Fordított Ozmózis során az oldószer -pl. tiszta víz- áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból -szennyezett víz- az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé -tisztított víz-. A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

A Fordított Ozmózist (RO: Reverz Ozmózis)  legelőször az U.S.A. haditengerészetnél használták a sós tengervízből ivóvíz előállítására.
A 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére.
A 70-es években műanyagipar fejlődése a membránok előállításában lehetővé tette a Fordított Ozmózisos víztisztítás bevezetését a háztartásokban is.
1991-ben az öbölháborúban az amerikai hadsereg 8000 db RO membrános készüléket használt az ivóvíz előállítására.


Ma már a Magyar Honvédség is rendelkezik nagyteljesítményű  tábori RO készülékkel. Ezt a nemzetközi missziók bevetésein hasznosítják.
Az egészségügyben a magas vérnyomás kezelésben és a vese dialízis során nagyon hatékony a Fordított Ozmózissal tisztított víz használata.

Ma az USA-ban és az arab országokban az RO eljárással előállított ivóvizet magasabb áron lehet értékesíteni mint az ásványvizet.
Tel-Aviv egy részét, - Fordított Ozmózis membránokkal dolgozó - tengervizet sótalanító üzem látja el ivóvízzel.

Egy magyar tudós találmányának köszönhetően az Oroszlányi szennyvizet a környező karsztvizek fokozott védelme érdekében, Ozmózis technikával tisztítják ivóvíz minőségűre.
Sajnálatosan a találmány már a külföldi GE tulajdonában van, nem a Magyarokéban, mint a legtöbb világjelentőségű itthoni találmány!
Elszomorító még az is, hogy az alacsony környezeti előírások követelménye és az állam erre szánt pénze nem tisztíttathatja más szennyvízkezelőkkel ilyen minőségűre a környezetbe kibocsátott kezelt szennyvizeinket.

 

 

A háztartási Ozmózis víztisztító készülékek elvi rajza:

1. tápvízcsap
2. 5 mikronos szűrő
3. nyomásszabályzó motor, szivattyú, transzformátor, 
    2 db víznyomás-érzékelő szenzor
4. szénszűrő
5. 1 mikronos szűrő
6. tápnyomás és tartálynyomás érzékelő szelep
7.  Reverz Ozmózis membrán
8. dréncsővédő-szelep
9. szennyeződés kifolyása
10. vízgyűjtő tartály
11. ásványi anyag visszasózó patron
12. post karbon filter
13. nyeregcsap, a tisztított víz kifolyása


Háztartási, aktív szén alapú házi vízszűrő a kezdetekben,

az 1871.08.20 -i Vasárnapi Újságban.

Kútvíz alkalmazásáról bővebben...

A fiatalosság megőrzésében nagy segítség lehet az Ozmózissal tisztított ivóvíz!

Pénzt és egészséget takaríthat meg ivóvíztisztítóval! 

Már most szerezze be tőlünk Ozmózis víztisztítóját!

Már most szerezze be tőlünk Ozmózis víztisztítóját készülékét!
Így több pénzt és egészséget megtakaríthat!

Klór szűrés a zuhanyvízből       

     Vízttisztító javítás    Karbantartás, szerelés 

Háztartási vízkezelés  Üzemanyag megtakarító  Gázmegtakarítás    Összehasonlítások   

Vásárlói tapasztalatok  Miért kellene mindenkinek?      Tévhitek a vízről és az ásványvizekről Vízhelyzet 

Szennyvízkezelés          Rólunk

Házhozszállítás    Kapcsolat  Nyitó lap

 

 

Jogi nyilatkozatunk:

Mi nem a gyógyszerek eladására szakosodtunk. Ezért azt a területet véletlenül érintő szakmaiságunk és véleményünk is, - főleg onnan nézve -, talán kétségbe vonható.

Oldalainkon az írások, az említett utalások, termékek és eljárások ismertetése nem valamely betegség megelőzését, diagnosztizálását, kezelését, gyógyítását tartalmazzák! Ez az orvosok feladata. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és bemutatása szándékunk szerint nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van.

Termék ismertetőinkben, írásainkban, aki az orvosi vizsgálat, kezelés vagy műtéti beavatkozás szükségtelenségét vagy mellőzhetőségét értelmezi, arra utalást vél kiolvasni, vagy írásaink nála annak képzetét vagy szerinte a látszatát keltik, vagy bármely egészséggel összefüggő oldalunkkal, termékünkkel, tájékoztatónkkal kapcsolatban egészségügyi felvetése,
kétsége, kérdése támad, kérjük azonnal konzultáljon arról a témáról kezelőorvosával, szakorvosával, gyógyszerészével.

Azonban korunkból adódó bőséges egészséggel kapcsolatos egyéni megfigyeléseinket az Internet szabadságával élve, mégis szívesen tesszük közzé gondolat ébresztésre, a fenti feltételek figyelembe ajánlása mellett.

A weboldalainkon olvasható egészséggel összefüggő információk a saját és a törzsvásárlóink, barátaink egyéni megfigyelései, valamint a neten is felkutatható, olyan embereké, akik szintén sok időt szántak az emberek vízzel kapcsolatos egészséget érintő információk megismerésére. Ezek nem helyettesítik az orvosok és gyógyszerészek szakszerű véleményét.

Azért alkalmazzuk szándékosan, sűrűn, a bizonytalannak tűnő megfogalmazásainkat is, például a lehet, talán, lehetséges, úgy tűnik, tűnhet, úgy látszik, esetleg/es, -hat, elképzelhető, előfordulható, mi azt gondoljuk, stb., hogy kedves olvasóink hatóságilag is használt hiteles forrásokban is feltétlenül jól nézzenek utána az érdeklődésüket felkeltő témáknak, ténynek tűnő gondolatoknak is.

Az írásainkban és oldalainkon alapvetően leginkább kérdezni szándékozunk az érdeklődés felébresztése miatt, és esetleges kijelentéseink is csak a sok éves egyéni tapasztalatainkat mutatják abban a témában!

Az oldalaink egészséggel összefüggő információit a kedves érdeklődőink csak szakorvos és gyógyszerész véleményét is figyelembe véve, saját felelősséget vállalva vegyék át.

1992 - 2018 GYURIÁN Bt. Minden jog fenntartva!